Valpreventie

Lichamelijke ongemakken, het gebruik van geneesmiddelen en het verblijf in een onbekende omgeving kunnen tijdens een ziekenhuisopname het risico op vallen aanzienlijk vergroten. Dit risico nemen we zeer serieus. Indien u bent opgenomen na een val, of bekend bent met een verhoogd valrisico, zullen we samen met u dit risico tijdens uw verblijf verder evalueren. Mocht een uitgebreide inschatting tijdens de huidige opname niet mogelijk zijn, dan kunt u uitgenodigd worden voor een vervolgafspraak in ons geriatrisch dagziekenhuis. Hier kunnen we uw situatie nauwkeuriger beoordelen en samen met u gerichte tests uitvoeren om uw valrisico te verlagen.

Op onze geriatrische afdeling organiseren we wekelijks informatiesessies over hoe vallen te voorkomen.

Om de kans op vallen te verminderen, adviseren we de volgende preventieve maatregelen:

  • Communicatie: Informeer uw zorgverlener of arts direct als u recent gevallen bent of bijna gevallen bent.
  • Bereikbaarheid: Zorg dat persoonlijke bezittingen zoals uw bril, mobiliteitshulpmiddel, hoorapparaten en andere noodzakelijke voorwerpen binnen handbereik zijn, zodat u niet hoeft te reiken of op te staan zonder hulp.
  • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat het oproepsysteem (bel) altijd binnen handbereik is en dat u weet hoe u deze moet gebruiken.
  • Veilige omgeving: Zorg dat de vloer vrij is van rondslingerende voorwerpen die een struikelgevaar en/ of val kunnen vormen.
  • Aangepaste kleding en schoeisel: Draag schoenen die goed passen, voorzien zijn van een antislipzool en geen hakken hebben. Vermijd lopen op blote voeten of in sokken, vooral op gladde oppervlakken.

Deze richtlijnen zijn bedoeld om uw veiligheid te waarborgen en het risico op vallen tijdens uw ziekenhuisverblijf te minimaliseren. Uw welzijn is onze prioriteit, en we zijn toegewijd aan het bieden van een veilige en zorgzame omgeving voor al onze patiënten.