Uw bevalling
Naar het ziekenhuis, aanmelding en kamerkeuze
Wanneer komt u naar het ziekenhuis?
- Weeën om de 5 minuten die minstens 1u duren (in een eerste zwangerschap) of om de 10 minuten (bij een niet-eerste zwangerschap) die steeds krachtiger worden. U kan weeën herkennen aan een regelmatig terugkerende pijn/spanning in rug en/of buik en/of been. Bij beginnende arbeid kan de pijn lijken op menstruatiepijn.
- Pijn: wanneer u acute aanhoudende pijn ervaart ter hoogte van uw buik/maag/rug/hoofd komt u best langs.
- Vochtverlies: wanneer u plotseling veel vocht verliest en vermoedt dat uw vliezen zijn gebroken, verwachten wij u voor een controle. U dient zich zo snel mogelijk te melden in geval van groen verkleurd of slecht ruikend vruchtwater.
- Bloedverlies: als u helder bloedverlies hebt, komt u best onmiddellijk naar het verloskwartier.
- Minder kindsbewegingen: als u de indruk hebt dat uw baby weinig blijft bewegen, komt u best naar het verloskwartier.
Aarzel niet om ons even op te bellen (055 23 34 10) of om naar het ziekenhuis te komen als u ongerust bent, wij zijn er voor u.
Waar meld ik me aan?
Overdag (tussen 6u45 en 20u30) komt u rechtstreeks naar de afdeling van de materniteit. Buiten deze uren en ’s nachts komt u binnen via de ingang van de spoedopname. Breng zeker uw identiteitskaart en uw moederboekje mee.
Naar het verloskwartier
Als u binnenkomt voor opname op de materniteit, zal één van onze vroedvrouwen u verwelkomen en begeleiden naar het verloskwartier. Zij brengt u dan naar een arbeids-verloskamer. Naast het verzamelen van medische, administratieve en praktische gegevens evalueert de vroedvrouw ook de vordering van de arbeid en uw baby. Hiervoor zal zij u aansluiten op een CTG-toestel. Deze elektronische monitor registreert de duur, sterkte en frequentie van uw weeën, alsook de hartslag van uw baby. De vroedvrouw zal ook uw hartslag en bloeddruk meten. Alle gegevens worden geregistreerd via het Centraal Bewakingssysteem waardoor we alles van op afstand kunnen volgen.
Uw kamerkeuze
Bij opname kan u kiezen tussen een luxekamer, een éénpersoons-, een tweepersoons of een gemeenschappelijke kamer. In mate van het mogelijke houden wij zo veel mogelijk rekening met uw voorkeur. De kamerkeuze dient u zo vlug mogelijk voor akkoord te ondertekenen op de opnamedienst. Enkel als u voor een luxe- of éénpersoonskamer kiest, vragen wij een voorschot te betalen bij opname. Voor welk type kamer u ook kiest, de zorg zal steeds dezelfde zijn. Het verschil zit in de extra faciliteiten die in de kamer beschikbaar zijn. Bij de eenpersoonskamers kunnen de artsen supplementen aanrekenen.
Wat brengt u mee?
Hieronder volgt een opsomming van alle zaken die u nodig hebt tijdens uw bevalling en verblijf in het ziekenhuis:
Administratie | Verloskwartier | Persoonlijke verzorging | Babyverzorging |
Identiteitskaart | Slaapkleedje of T-shirt voor uw bevalling | Toiletgerief: zeep, tandpasta, tandenborstel, shampoo, haardroger, … | Kledij: 6 babypakjes, 6 rompertjes/body’s en 6 paar sokjes |
Bloedgroepkaart | Slaapkleedje of T-shirt voor na uw bevalling | (Nacht)kledij, kamerjas en pantoffels of slippers | Handdoeken en washandjes |
Verzekeringspapieren van de hospitalisatie | Eerste kledij voor uw baby: hemdje en babypakje met voetjes | Handdoeken en washandjes | Een paar krabwantjes en een mutsje |
Volgfiche en/of moederboekje | Kleine maandverbanden voor de laatste dagen van uw verblijf | Kammetje | |
Eventueel bewijs van erkenning | Voldoende ondergoed (bij borstvoeding: borstvoedingsbh’s en borstcompressen (ook hier te verkrijgen)) | Wij zorgen voor verzorgingsproducten en luiers voor de baby gedurende jullie verblijf op materniteit. | |
Recente medische documenten: RX-foto’s, bloedonderzoeken, … | Eventueel een (slangvormig) zwangerschapskussen |
Arbeid en epidurale verdoving
Het verloop van de arbeid
Hoelang een arbeid zal duren en wanneer precies de bevalling zal plaatshebben, is moeilijk in te schatten. Zodra de arbeid goed op gang is, met regelmatige en pijnlijke contracties om de 2 à 3 minuten, en zodra de baarmoedermond rijp en verweekt genoeg is, ontsluit de baarmoedermond gemiddeld 1 cm per uur. Dat kan sneller gaan bij een tweede of derde kindje. Tijdens de arbeid zal de vroedvrouw regelmatig de harttoontjes van uw baby beluisteren, ook volgt zij de sterkte en de frequentie van uw weeën op. Ze houdt eveneens uw gynaecoloog regelmatig op de hoogte van het verloop van uw arbeid.
Pijnbestrijding
- Hydrotherapie: In het verloskwartier kunt u kiezen om het hydrotherapiebad te gebruiken om een maximale relaxatie te bekomen. In het water zal het gemakkelijker zijn om u te concentreren op uw ademhaling en u te ontspannen. Dit heeft een gunstige invloed op de duur van de arbeid en de bevalling. De vroedvrouw zal u de positieve invloed van het warme water uitleggen en u, als u dit wenst, begeleiden naar het bubbelbad. Uiteraard is deze keuze geheel vrijblijvend.
- Ontspanningsoefeningen: Er zijn verschillende oefeningen en houdingen die u kunnen helpen om de pijn draaglijker te maken. De vroedvrouw kan u hierin ondersteunen: massage, oefeningen op de bal, …
- Epidurale verdoving: Lukt het u niet om zich genoeg te ontspannen en hebt u te veel pijn, dan kunt u ook op elk ogenblik vragen om pijnloos te bevallen met behulp van epidurale verdoving. Dit is een zeer veilige en efficiënte techniek die al jaren met succes wordt toegepast. De vroedvrouw zal de mogelijkheid om te bevallen met epidurale verdoving met u bespreken zodat u zelf kunt beslissen. Zij zal dan de anesthesist erbij halen die u de ruggenprik zal toedienen. Wacht niet tot u volledig uitgeput bent om een ruggenprik te vragen. Er is enige voorbereiding nodig en de anesthesist is niet altijd meteen beschikbaar. Het duurt ook een 15-tal minuten voor de ruggenprik voldoende pijnstilling biedt. Bij het prikken van de epidurale wordt een fijn buisje achtergelaten in de epidurale ruimte langs waar de medicatie toegediend wordt. Aangezien de toegediende medicatie niet in de bloedbaan terecht komt, beïnvloedt het de baby niet.
Stel tijdens de raadpleging bij de gynaecoloog uw vragen m.b.t. epidurale verdoving (breng ook foto’s mee van operaties of afwijkingen). Bij specifieke vragen kan in overleg met uw gynaecoloog een gesprek met een anesthesist aangevraagd worden.
De geboorte of bevalling
Het normale verloop
Als het grote moment van de bevalling is aangebroken, zal de vroedvrouw uw bed omvormen tot verlostafel. Zij helpt u dan ook in een comfortabele houding en legt duidelijk uit wanneer u even moet stoppen met persen en wanneer u opnieuw mag beginnen en helpt en corrigeert waar nodig. Wees gerust, zij verwittigt tijdig de gynaecoloog voor de bevalling.
TIP:
- Volg de prenatale lessen bij de vroedvrouw voor een goede voorbereiding op arbeid en bevalling
- Volg de prenatale lessen bij de kinesist waar u onder andere een goede perstechniek wordt aangeleerd.
De kunstverlossing
In bepaalde gevallen kan de gynaecoloog beslissen om u te helpen bij de geboorte van uw baby. Dat kan nodig zijn om de geboorte te versnellen of omdat u al enige tijd aan het persen bent met weinig vooruitgang. Meestal wordt een zuignap (ventouse) gebruikt die op het hoofdje van de baby wordt geplaatst. Met een zuignap wordt de weg die de baby moet volgen mee begeleid, maar u blijft de voortstuwende kracht leveren. U moet dus zeker even intensief blijven meepersen.
Epidurale verdoving tijdens de bevalling
Contracties kunnen bij een vorderende arbeid vrij hevig en pijnlijk worden. Er zijn grote verschillen in de beleving hiervan, sommige vrouwen verdragen ze beter dan andere. Feitelijke omstandigheden hebben een aanzienlijke impact, net zoals de verwachtingen en de ingesteldheid van de vrouw. Om het ongemak en de pijn op te vangen, bestaan er heel wat mogelijkheden zoals het relaxatiebad, massage en wisselende houdingen. Sommige vrouwen hebben nood aan medische pijnstilling zoals de epidurale verdoving.
Onderwaterbevalling
Het warme water werkt ontspannend, de arbeid verloopt over het algemeen vlotter en de weeën worden als minder pijnlijk ervaren. Als u voor een onderwaterbevalling zou opteren, moet u dit vooraf bespreken met uw gynaecoloog. In sommige gevallen is het om medische redenen niet toegelaten om in het bad te bevallen.
Keizersnede
Soms kan de baby niet geboren worden langs de natuurlijke, vaginale weg en zal uw gynaecoloog beslissen om een keizersnede (sectio) uit te voeren. De keizersnede wordt op het operatiekwartier uitgevoerd in aanwezigheid van de gynaecoloog, vroedvrouw, anesthesist en kinderarts. Uw partner kan in de meeste gevallen bij u blijven tijdens de keizersnede. Omwille van steriliteitsprincipes moet uw partner hiervoor een muts, masker en schort aantrekken.
Uw verblijf op de kraamafdeling
Meer informatie over uw verblijf op de afdeling kan u terugvinden in de onthaalbrochure materniteit.