Nazorg en opvolging

Opvolging

Een goede opvolging na een operatie en nabehandeling van een borstletsel is noodzakelijk. De opvolging gebeurt de eerste twee jaar om de drie maanden, nadien om de 6 maanden en na 5 jaar jaarlijks. Een goede opvolging bestaat uit:

  • klinisch nazicht door de gynaecoloog/medisch oncoloog
  • algemeen gynaecologisch onderzoek
  • eventueel een bloedonderzoek
  • jaarlijks mammografie en echografie

De diagnose van borstkanker is erg ingrijpend. Plots word je overvallen door gevoelens van angst en onzekerheid. Na deze soms zware periode kijk je ernaar uit om het leven van ervoor te hernemen. Dit verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Emotioneel dien je veel te verwerken, maar ook fysiek gaat het herstel soms langzaam.

Bij deze controles kan je rekenen op de nodige psychische ondersteuning door de arts, borstverpleegkundige en psychologe. Neem gerust contact op met hen. Indien mogelijk begeleiden zij je tijdens deze onderzoeken of ontmoeten je in de borstkliniek op de dag van je consultatie.

Revalidatieprogramma Fit2Move

Kanker is een ingrijpende ziekte waarvoor vaak een zware behandeling nodig is. Vaak kampen patiënten nadien met psychische, sociale en/of lichamelijke problemen zoals pijnlijke gewrichten, verminderde conditie, aanhoudende vermoeidheid, stress, angst, problemen met intimiteit,… Dit kan een grote invloed hebben op de levenskwaliteit en het welzijn. Daarom willen wij u verder ondersteunen in de periode na uw behandeling. Hierbij staat bewegen, informeren en lotgenotencontact centraal.

Klik hier voor meer informatie over het revalidatieprogramma Fit2Move.

Relaties en seksualiteit

Wanneer  u  geconfronteerd  werd  met  uw  ziekte,  kan  dit  een belangrijke impact hebben gehad op u. Deze ingrijpende verandering kan ook invloed hebben op de (beleving van) seksualiteit of intimiteit. Uw behandeling vraagt veel van u, niet enkel fysiek, maar ook mentaal. Aanvaarden van uw nieuwe “ik” is niet altijd gemakkelijk. Er kunnen angstgevoelens optreden omtrent wie je geworden bent. Toch blijft er een plaats voor seksualiteit en intimiteit. Mocht u vragen hebben, aarzel zeker niet om ze te stellen aan de arts, verpleegkundige, psycholoog…