Bronchoscopie

Een bronchoscopie kan nodig zijn als uit andere onderzoeken blijkt  dat er misschien een afwijking in de longen zit. Het voordeel hiervan is dat de grote  luchtwegen tot in detail kunnen worden bekeken. Tegelijkertijd kunnen er stukjes slijm en weefsel worden afgenomen om te onderzoeken in het laboratorium.

Een bronchoscopie neemt niet meer dan 20 minuten in beslag. Als voorbereiding op de bronchoscopie krijg de patiënt een verdovende spray in de mond-, keel- en neusholte.  Soms wordt bijkomend licht verdovende mediatie gegeven.  Als de verdovende spray is ingewerkt, wordt de soepele  bronchoscoop via je neus of mond door de luchtpijp naar de bronchiën geschoven.  Er kunnen ook andere instrumenten naar binnen worden gebracht,  om stukjes weefsel of slijm af te nemen.   Tijdens een bronchoscopie kan de patiënt gewoon blijven ademhalen, daar is voldoende ruimte voor.

Tijdens een bronchoscopie kunnen er lichte complicaties optreden. Zo kan er licht zuurstoftekort zijn. De arts zorgt er dan voor dat extra zuurstof toegediend word.
Ook kan er een bloeding in  de luchtwegen optreden. Dit gebeurt vooral na het wegnemen van een stukje weefsel. Hierdoor kan de patiënt wat bloed ophoesten.  Dit moet binnen 24 uur spontaan beteren, anders moet een arts geraadpleegd worden.
Soms is er na het luchtwegonderzoek een paar dagen last van een geïrriteerde keel.

Zeldzaam kan  een klaplong optreden, vooral als er weefselstukjes afgenomen worden dichtbij het longvlies.

De patiënt dient nuchter te zijn en bloedverdunnende medicatie moet uitgewerkt zijn.
Na het onderzoek mag je twee uur lang niets eten of drinken. Het slikken is namelijk nog lastig door de verdovende spray en irritatie van het strottenhoofd. Als er extra verdoving gegeven is voor het onderzoek, dan dient deze te zijn uitgewerkt voor ontslag en mag de patiënt zelf geen voertuig besturen.

Voor een volledige infobrochure over dit onderzoek klik hier.

Een toestemmingsformulier of Informed Consent dient te worden ondertekend.