Echo- endoscopie

Een echo-endoscopie is een combinatie van een echografie en een endoscopie waarbij een deel van het spijsverteringstelsel in detail kan worden onderzocht. Het apparaat waarmee een echo-endoscopie wordt uitgevoerd, bestaat uit een flexibele buis, een kleine camera en een lichtbron.
Met dit apparaat kan een gedetailleerd zicht bekomen worden van alle lagen van de wand van de slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm en de endeldarm. Ook de alvleesklier en de galwegen kunnen zo in beeld gebracht worden. Bovendien kunnen ook de omliggende organen en lymfeklieren in beeld gebracht worden en kunnen zo nodig kleine weefselstaaltjes worden afgenomen voor verder onderzoek.
Een echo-endoscopie is vooral een diagnostisch onderzoek bedoeld om beter zicht te krijgen op de juiste aard en omvang van een bepaalde letsels. Dit zal helpen bij het bepalen van de juiste behandeling, indien nodig.

Voor een echo-endoscopie van de slokdarm, maag en alvleesklier mag je 6 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken. Het onderzoek gebeurt onder een lichte verdoving (infobrochure anesthesie) en is dus niet pijnlijk. Nadien mag je wel niet zelf met de auto rijden.
Voor een echo-endoscopie van de endeldarm hoef je niet nuchter te zijn. Je krijgt wel een lavementje toegediend om de endeldarm goed proper te maken.  Dit onderzoek doen we zonder verdoving, aangezien het niet pijnlijk is. Nadien kun je dus gewoon zelf terug autorijden.