Hartrevalidatie
Hartrevalidatie is gericht op patiënten die geconfronteerd worden met een hartprobleem na een infarct, een ingreep of hartfalen. Revalidatie vormt een belangrijk onderdeel van het herstelproces na een hartaandoening of een operatie aan het hart. Werd je recent opgenomen in het ziekenhuis door een hartprobleem, of kreeg je onlangs een ingreep aan je hart, dan is cardiale revalidatie mogelijk interessant voor u.
Veel mensen hebben namelijk de gewoonte om na het acuut moment hun hart te sparen en inspanningen te vermijden, maar dat is nu net helemaal de bedoeling niet. Studies tonen aan dat het niet fysiek actief zijn/blijven net voor een trager en onvolledig herstel zorgt, en dus voor minder levenskwaliteit. Om die negatieve gevolgen te vermijden, volg je best een revalidatieprogramma. Het doel van de cardiale revalidatie is uw lichamelijke conditie weer op te bouwen met aangepaste oefeningen, zowel gericht op uithouding als kracht omdat u zo snel mogelijk uw dagelijkse activiteiten, zoals werk en hobby’s zou kunnen hervatten.
Deelname aan het cardiaal revalidatieprogramma kan enkel op voorschrift van uw behandelend cardioloog en/of huisarts.
Praktisch
Het programma bestaat uit 36 sessies van telkens 1 uur. Je komt 2 maal per week naar het revalidatiecentrum. De sessies gaan door in groep en worden verzorgd door gespecialiseerde kinesitherapeuten. Vooraleer u kan starten moet u bij één van de revalidatieartsen langskomen, zij bekijken of er geen locomotorische contra-indicaties bestaan tot het volgen van de therapie.
Op doorverwijzing van uw cardioloog wordt er gewerkt aan uw conditie. Tijdens deze revalidatiesessies wordt u van nabij gemonitord.