CardiologieHart- en vaatziekten
Cardiologie is het medisch specialisme die zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten aan het hart. Vier hartspecialisten vormen de staf cardiologie. Naast de algemene klinische cardiologie heeft elk van de cardiologen zijn eigen subspecialisatie of interesse. Voor gehospitaliseerde patiënten en spoedgevallen is wisselend één van de cardiologen verantwoordelijk. Er wordt op regelmatige basis overlegd en bepaalde beslissingen worden genomen in teamverband. Alle cardiologen hebben raadpleging in het az Glorieux. De meeste technische onderzoeken gaan door in het ziekenhuis van Ronse. Daarnaast is er ook een poliklinische activiteit in het Medisch Centrum te Opbrakel. Bepaalde onderzoeken en behandelingen (hartkatheterisatie en elektrofysiologie) gaan door in het OLV Aalst, maar worden in de meeste gevallen uitgevoerd door één van de cardiologen van ons team. De cardiologen van het az Glorieux te Ronse hebben immers een nauw samenwerkingsverband met de dienst cardiologie in het OLV Aalst.
Voor meer informatie over de verschillende soorten onderzoeken en behandelingen kan u terecht op www.inwendigeziekten.be.
Klik hier meer voor informatie over hartrevalidatie.
Contactgegevens secretariaat
E-mail: [email protected]
Telefoon secretariaat: +32 55 23 36 68
Fax: +32 55 23 37 82
Website: www.inwendigeziekten.be
Aandoeningen en behandelingen
Adenosinetest
Deze test dient om accessoire verbindingen op te sporen (Wolff-Parkinson-White). Er wordt een medicament (adenosine) toegediend via een infuus. Ondertussen…
Volledige infoAblatie
Een ablatie is een behandeling van ritmestoornissen. Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels…
Volledige infoAjmaline test
Deze test dient om een Brugada- syndroom op te sporen. Dit is een erfelijke ziekte waarbij de elektrische activiteit van…
Volledige infoBloeddrukregistratie gedurende 24 uur
Om de bloeddruk te volgen in uw thuissituatie, kan een 24-uurs bloeddrukmeter worden aangelegd. Dit kan zowel nuttig zijn om…
Volledige infoCardioversie
Door middel van een elektrische cardioversie wordt een ritmestoornis – meestal voorkamerfibrillatie – terug omgezet in een normaal regelmatig hartritme. Voorafgaand…
Volledige infoCoronarografie
Een kransslagaderonderzoek of coronarografie is een onderzoek waarbij een contraststof wordt ingespoten in de kransslagader door middel een catheter. De…
Volledige infoCT coronairen
Door middel van een CT-scan kunnen verkalkingen en vernauwingen van de kransslagaders worden opgespoord. De kransslagaders zijn kleine bloedvaten en…
Volledige infoCyclo-ergometrie
Een cyclo- ergometrie of fietsproef is een inspanningstest op een hometrainer waarbij het hartritme en de bloeddruk worden gevolgd. Hiervoor…
Volledige infoDefibrillatoranalyse
Dit is een routinematig onderzoek na pacemakerimplantatie, bij de opvolging van patiënten met een pacemaker en bij vermoeden van eventuele…
Volledige infoDobutamine stress echocardiografie (DSE)
Tijdens een dobutamine stress echocardiografie wordt een echocardiografie genomen terwijl dobutamine wordt toegediend via een infuus in een ader. Met…
Volledige infoEchocardiografie (transthoracaal)
Dit onderzoek wordt verricht in linker zijlig. Een sonde met gel wordt aangebracht op de borstkas. Via geluidsgolven wordt het …
Volledige infoElectrocardiogram
Door middel van zuigelektroden op de borst en ledematen wordt de elektrische activiteit van het hart gemeten. Dit onderzoek wordt…
Volledige infoElektrofysiologisch onderzoek
Met behulp van een elektrofysiologisch onderzoek kan men het vermoeden van een hartritmestoornis of geleidingsproblematiek bevestigen en de oorzaak ervan…
Volledige infoErgospirometrie
Een klassieke inspanningstest of fietsproef met registratie van de bloeddruk en het hartritme wordt aangevuld met de meting van zuurstof…
Volledige infoEventrecorder
Indien hartkloppingen eerder zeldzaam optreden, kan een lange registratie van het hartritme nuttig zijn. Door middel van een eventrecorder kan…
Volledige infoHartkatheterisatie
Een hartkatheterisatie is een algemene benaming voor elk onderzoek van het hart waarbij een katheter wordt gebruikt. Via katheters kunnen…
Volledige infoHolter
Een holter biedt de mogelijkheid om uw hartritme gedurende één of meerdere dagen te volgen. Dit onderzoek wordt vaak verricht…
Volledige infoInterne loop recorder
De interne looprecorder laat toe het hartritme op te volgen gedurende meerdere jaren, en kan aangewezen zijn om de oorzaak…
Volledige infoLate potentialen
Een late potentialen of signal averaged elektrocardiogram is een uitgebreidere variante van het klassieke elektrocardiogram waarbij gedurende meerdere minuten signalen…
Volledige infoMIBI scintigrafie
Met dit onderzoek wordt de doorbloeding en de pompfunctie van uw hart onderzocht. Hiervoor wordt een isotoop (99mTc-MIBI) via infuus…
Volledige infoPacemakeranalyse
Dit is een routinematig onderzoek na pacemakerimplantatie, bij de opvolging van patiënten met een pacemaker en bij vermoeden van eventuele…
Volledige infoPacemakerimplantatie
De implantatie van een pacemaker is geen openhartoperatie. Het is een procedure die ook onder lokale verdoving kan plaatsvinden. Er…
Volledige infoPCI (ballondilatatie en stentimplantatie)
Een percutane coronaire interventie (PCI) is een ingreep aan de kransslagaders via catheters. Tijdens een coronarografie kunnen vernauwingen worden vastgesteld….
Volledige infoTransoesofagale echocardiografie (TEE)
Na verdoving van de keel met een spray wordt een sonde in de slokdarm gebracht. Hiermee worden bepaalden structuren van…
Volledige info