Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes: wat en waarom?

Bij zwangerschapsdiabetes worden verhoogde suikerwaarden vastgesteld in het bloed van de moeder. Hoge suikerwaarden in het bloed van de moeder beïnvloeden de zwangerschap, met belangrijke gevolgen zoals een te sterke groei van de baby, een grotere moederkoek en meer vruchtwater. De kans op complicaties rond de geboorte – zoals vroeggeboorte, traumata bij de bevalling, te lage suikerwaarden bij de baby – is voor zo’n kind groter dan normaal.

Vandaar het belang om tijdig zwangerschapsdiabetes op te sporen. Je behandelend gynaecoloog zal je een bloedafname voorstellen waarbij een suikerdrank wordt toegediend. Bij verhoogde suikerwaarden zal een opvolging voorgesteld worden door het team van diabeteseducatoren en endocrinoloog.

Er bestaan drie soorten suikertesten:

Download onze folder voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Ook na zwangerschap en bevalling laat u zich best opvolgen

30 à 50 % van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaken, ontwikkelen op een termijn van ongeveer 5 à 10 jaar blijvende diabetes!

Licht je huisarts in dat je zwangerschapsdiabetes hebt gehad en laat je bloedsuiker regelmatig controleren door je huisarts.

Halveer je risico op type 2 diabetes door een gezonde leefstijl.

Vraag naar de folder van Zoet Zwanger – een initiatief van de Diabetes Liga of zie www.zoetzwanger.be

Contactinformatie zwangerschapsdiabetesteam

Het zwangerschapsdiabetesteam van az Glorieux Ronse staat ten alle tijden voor u klaar: voor, tijdens, maar ook na uw bevalling. Hebt u vragen of bezorgdheden? Aarzel dan niet ons te contacteren! Samen gaan we ervoor!

  • Team gynaecologen +32 55 23 35 95 (secretariaat gynaecologie)
  • Team pediaters +32 55 23 30 11
  • Diabetesteam  +32 55 23 30 28 (diabeteseducatoren)
  • Team materniteit  +32 55 23 34 10

Specialisme

Zwangerschap en bevalling

Hier komt u alles te weten over uw zwangerschap, uw bevalling en uw verblijf in ons ziekenhuis. U bent zwanger…

Volledige info

Endocrinologie

Endocrinologie is het medisch specialisme die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van ziekten die het gevolg zijn van…

Volledige info