Peritoneale dialyse

Peritoneale dialyse is een nierfunctievervangende behandeling waarbij door middel van buikspoelingen het bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen en overtollig vocht. Hiervoor wordt eerst een catheter in de buikholte geplaatst via een laparoscopische ingreep. Na genezing van de insteekplaats (zo’n 2 weken gemiddeld), kan de gestart worden met de behandeling.

Wij bieden opleiding in de techniek aan zodat u deze behandeling zelf thuis kunt uitvoeren of met hulp van uw partner, thuisverpleegkundige, verpleegkundige in het rusthuis. U verblijft gedurende 1 week gemiddeld in het ziekenhuis voor het aanleren van de techniek. Op het eind van de opleiding zal onze verpleegkundige u begeleiden naar huis. Zij zal u helpen met het installeren van de materialen en u bijstaan bij de eerste wisseling thuis.

U wordt nadien elke 6 weken verwacht op de raadpleging in het ziekenhuis. U wordt eerst gezien door een verpleegkundige van het PD-team. Het katheterverband wordt nagekeken, gewicht en bloeddruk worden gecontroleerd. Er gebeuren testen op het dialysaat en er gebeurt een urine en bloedafname. Daarna wordt u onderzocht door de nefroloog en worden alle resultaten met u besproken.

Onze dialyseverpleegkundigen blijven 24u/24 beschikbaar om u bij te staan bij vragen of hulp waar het nodig is.

Folders

Peritoneale dialyse

Categorie
Download

Plaatsing peritoneaal dialysekatheter

Categorie
Download

Endoscopische en minimaal invasieve onderzoeken bij PD-patiënten

Categorie
Download